Het kiezen van een goed tempo voor een kerklied is soms een lastige. Een tempo hangt van een heleboel factoren af, en het is dus niet goed mogelijk om met een metronoomcijfer aan te geven hoe snel een lied gezongen zou moeten worden. Zelfs beroemde componisten zijn er meestal niet in geslaagd om voor hun eigen muziek de juiste metronoomcijfers te noteren. Er zijn bijvoorbeeld opnames gemaakt van Stravinsky die zijn eigen orkestwerken dirigeert. De gebruikte tempi zijn anders dan hij in zijn eigen muziek noteert. Ook zijn er maar weinig organisten die de metronoomcijfers in de muziek van Max Reger serieus nemen: deze zijn namelijk vaak onspeelbaar hoog. Alle verderop genoemde metronoomgetallen moeten dus met een korreltje zout worden genomen. Lees verder “Vind het juiste tempo voor een lied”
Tips voor de voorbereiding
Of je nu muziek speelt van deze website, of graag uit andere bundels speelt: een goede voorbereiding is het halve werk, of misschien wel meer dan de helft.
Voor de voorbereiding heb ik een paar korte adviezen: Lees verder “Tips voor de voorbereiding”
Varieer je zetting
Wanneer ik een lied begeleid, speel ik nooit twee keer achter elkaar precies dezelfde zetting. Ik speel ieder couplet weer een beetje anders. Er zijn een paar eenvoudige manieren om daarvoor een bestaande zetting te gebruiken. Als voorbeeld dient mijn zetting van ‘Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht’.
Maak je eigen voorspel
Je kunt iedere zetting gebruiken om daar zelf een eenvoudig voorspel van te maken.
Het makkelijkst is natuurlijk om gewoon de eerste en de laatste regel te spelen, maar dat is wel erg saai. Er zijn meer manieren. Ik noem hieronder een paar eenvoudige. Lees verder “Maak je eigen voorspel”
Vreemde muziek?
Ik krijg weleens de vraag, en dan vooral van collega-organisten, waarom ik soms van die vreemde voorspelen componeer of improviseer. Gek genoeg krijg ik deze vraag nooit van zingende gemeenteleden.
Ingrediënten voorspel
Als je zelf een voorspel voor een lied wilt maken, zorg in ieder geval voor de volgende ingrediënten:
Het voorspel: de opmaat van het lied
Als je een lied begeleidt met de gemeente, zou je natuurlijk zomaar het lied in kunnen zetten zonder enig orgelspel vooraf. Waarschijnlijk zingt dan niemand mee, of wordt er pas halverwege het couplet ingezet.